Usluge

 • uredjaj1Opšti oftalmološki pregled (biomikroskopski pregled oka, kompjuterizovana keratorefraktometrija, određivanje oštrine vida na daljinu i blizinu, pregled očnog dna, merenje očnog pritiska, provera bulmomotorike oka, dijagnoza i lečenje)
 • Širenje zenica kod dece i određivanje objektivne refrakcije u cikloplegiji
 • Kabinet za kontaktna sočiva (određivanje, obuka i praćenje)
 • Mala hirurgija oka (propiranje suznih puteva, vađenje stranog tela, epilacija...)
 • Kompjuterizovano vidno polje
 • Različite dopunske dijagnostike (ispitivanje suznog filma, ispitivanje boja, egzoftalmometrija...)
 • Dnevna kriva očnog pritiska i gonioskopija
 • Sistematski pregled dece u svakoj godini života i obavezan za upis u prvi razred osnovne škole
 • Sistematski pregled odraslih

 

*Neke važne napomene

Kod najčešćih očnih oboljenja

 • Conjunctivititis - Ako vam je oko crveno, suzno, imate sekreciju iz oka, često i nos zapušen i natečeni kapci NEMOJTE SAMI UZIMATI ANTIBIOTSKE KAPI, JER VEĆ NAKON 24-ČASOVNOG UZIMANJA ONEMOGUĆAVATE MIKROBIOLOGU DA IZOLUJE UZROČNIKA I ODREDI KOJI LEK DELUJE NA ISTOGA.
 • Glaukom - Poznato je da 1.500 ljudi godišnje oslepi u Srbiji i da glaukom u tome ima najvećeg udela. Zbog vrlo skromne simptomatologije vrlo ga je teŠko uočiti. NEOPHODNO JE DA SVOJ DECI NA SISTEMATSKIM PREGLEDIMA BUDE IZMEREN OČNI PRITISAK I PREGLEDANO OČNO DNO ZBOG UROĐENOG GLAUKOMA. ISTO JE TAKO KASNIJE NEOPHODNO PONOVITI U SVIM SISTEMATSKIM PREGLEDIMA. U RIZIČNIM GRUPAMA (jedan ili više srodnika već imaju glaukom; stariji ste od 40 godina, bolujete od šećerne bolesti ili sistemske bolesti vezivnog tkiva i reumatske bolesti ili bolesti koja zahvata više organa i neophodna je dugotrajna upotreba kortikosteroida i citostatika ili ste imali složenu povredu oka, koja je iziskivala više operativnih zahvata i česte infekcije unutar oka). PREGLEDE JE NEOPHODNO OBAVLJATI JEDNOM U ŠEST MESECI. NAJVAŽNIJA ODLUKA JE POČETAK UZIMANJA TERAPIJE, CILJANI OČNI PRITISAK, REDOVNO PRAĆENJE BOLESTI I KONTROLISANJE FUNKCIJE OKA. UKOLIKO SE PRIDRŽAVATE SAVETA LEKARA U NAJVEĆEM BROJU SLUČAJEVA NEĆE DOĆI NI DO POGORŠANJA, A KAMOLI DO FATALNOG ISHODA. PRIMENA LASER TERAPIJE I OPERATIVNO LEČENJE SU METODE IZBORA UGLAVNOM ZA ONE KOJI IZ RAZLIČITIH RAZLOGA NISU U MOGUĆNOSTI DA PRIMENJUJU ODLUČENU TERAPIJU.
 • Katarakta - Jedno od najčešćih oboljenja oka koje je povezano sa padom vidne oštrine najčešće se javlja u starijoj dobi. U današnje vreme zbog izmenjenih uslova mikro i makro klimatskog okruženja je veoma često. Srećom savremenom opremom i sve većim iskustvom lekara, operativna zamena sočiva se radi u sklopu dnevne hirurgije u lokalnoj anesteziji sa minimalnom traumom oka.
 • Nažalost zbog velikog broja pacijenata i ograničenih kapaciteta često dolazi do komplikacija zbog dugotrajnog čekanja na operaciju. Naročito je važno da se zbog bubrenja sočiva meri očni pritisak bar jednom u 3/6 meseci, da ne bi ste bili suočeni sa situacijom da nakon operacije niste zadovoljnji. Takođe je veoma važno napomenuti da je katarakta često udružena sa drugim oboljenjima oka. Najčešće sa degenaracijom žute mrlje, glaukomom i dijabetičnom retinopatijom. Vrlo je važno da Vaš lekar na osnovu kompletnog pregleda Vas upozori koliko zapravo dobijate operacijom katarakte. Takođe se redovno informišite kakve naočare će te imati nakon operacije.
 • Degeneracija žute mrlja - Bolest savremenog čoveka, koji sve duže živi i čija mrežnjača zbog starenja, nasleđa, primene lekova, ishrane, mikro uslova sredine i klimatskih promena kao i drugih bolesti oka i celog organizma je sve češća, a rezultati pokušaja lečenja su još uvek skromni. NAJNOVIJA PRIMENA VRLO INVAZIVNIH LEKOVA MORALA BI BITI PRAĆENA DETALJNIM PREGLEDOM OČNOG DNA I PROCENOM STANJA MREŽNJACE I KRVNIH SUDOVA.
 • Operacija skidanja dioptrije - Pre nego što odlučite da stavite svoj potpis na papir koji odriče odgovornost od onih kojih će Vas razrešiti vaše dioptrije dobro se upoznajte sa celokupnom dijagnostikom koju je prethodno potrebno izvršiti, vrstom i tokom intervencije, kao i svetskom i domaćom statistikom.